61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 г.

...
61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 г.
Коментари Харесай

Над 60% от медсестрите в детските градини в София са над 60 г.

61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 година Тези тревожни данни изнесе Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система. 

Пред " Сега " тя показа данни за възрастта на медицинските сестри, работещи в детските градини в София - и в кабинет, и в яслена група към февруари 2022 година Общият им брой е 806 души, като от тях до 30 година са едвам 5 човека, до 40 година - 20, а до 50 година - 97 души. Медицинските сестри между 51 до 60 година са 192 души, а останалите 61 на 100 са над 60 години - до 70 година са 365 сестри, а над 70 година - 123, а над 81 година - 3 сестри. Данните за 2021 година демонстрират подобен, само че по-малък, % - 59 на 100 от медсестрите са били над 60 г. 

Според Кенова това се дължи на първо място на остарялата разпоредба 26 на Министерство на здравеопазването за активността на детските ясли, според която задължително в яслена група би трябвало да работи здравна сестра на промяна, дружно с детегледачка. Педагог е наложителен също, само че на 60 деца е единствено един. По думите й няма логичност за здрави деца да се грижи мед сестра, затова предложението й е наредбата да се разшири и с други експерти - педагози, логопеди, психолози, хора, учили за раннно детско развиване. Идеята е с времето сестрите да се заменят от хора със напълно нова компетентност, като остане по една сестра на кабинет, както е в детските градини. Това обаче следва да стане последователно, тъй като другояче няма да има кой да гледа децата, а за новата компетентност следва да се напише стратегия, университетите да я припознаят и развият. 

" Ако се промени условието, новото няма да изключва искащите да работят медицински сестри. Но ще даде късмет да се попълнят изчезналите места и тези, на които работят медицински сестри в пенсионна възраст ", споделят родители. Според тях настоящето условие е безумно от позиция на действителността, също така физическите благоприятни условия на 75-80-годишна сестра да се грижи за 23 дребни ясленчета са напълно разнообразни от тези на младеж на 30 година

Кенова, дружно с други организации, отдавна упорстват за цялостна промяна, като уредбата на детските ясли премине към просветното или общественото министерство, само че не и да остане към здравното ведомство. Според нея е извънредно време и да се вкара нова компетентност " детегледач в яслена група ", при която няма потребност от 4-годишно бакалавърско образование. " Навсякъде в Европа е по този начин, нормално образованието за детегледач в яслена група е 6 месеца ", споделя тя. 

Проблемът с личния състав в яслите и градините е сложен. Младите като цяло не се задържат доста в системата поради недостатъчните заплати, които не оправдават натовареността, отговорността постоянно за над 30 деца, бумащината и други Възрастните пък седят, тъй като няма кой да ги размени или пенсиите им са прекомерно ниски, с цел да живеят умерено с тях.

Към февруари 2022 година има 100 незаети щатни бройки за медицински сестри в яслените групи на детските градини и в кабинетите им. " Това значи, че системата действа оттатък лимита към този момент и ще става все по-зле, тъй като поради недостиг на личен състав, Столична община ще бъде принудена да закрива яслени групи ", счита Кенова. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР